20 Studentencontainerdorp

kiosk

 

 

UMAA neemt deel aan een prijsvraag in Berlijn in het stadsdeel Plätnerwald in het gebied van Treptow-Köpenick. Tussen een strokenbebouwing en een bocht van de S-Bahn ligt een driehoekig kavel waar 400 containerwoningen een nieuw studentendorp zullen vormen.

Het ontwerp neemt de bestaande structuur van de omliggende strokenbebouwing over. Het hart van het studentendorp is een beschutte binnenstraat met pleinen op verschillende hoogten. Activiteiten van ontmoeten, werkplekken, café en sport zijn de voornaamste functies. Rondom is een systeem van ieder vijf gestapelde containers met vijf verdiepingen georganiseerd. Iedere container is gekoppeld aan een rustig hof en aan de straatstructuur.

De containers zelf zijn in twee leefgebieden opgedeeld, de woon- en eetruimte en de werk- en slaapruimte. In het midden is een minimale keuken, de badkamer, de berging en het bed georganiseerd. De containers verschillen door de buitenkleur, waardoor een vrolijk beeld ontstaat. Hierdoor is het recyclen van containers mogelijk. Na afloop van de prijsvraag volgde een tentoonstelling in Berlijn van een selectie van de inzendingen, die nu te zien zijn op:

<www.eba51.de/wp-content/uploads/2013/07/fachpresse_pdf_bilder.pdf>.

Opdrachtgever:

Presto 46. Vermogensverwaltung GmbH

Locatie:

Eichbuschallee 51, Berlijn, Duitsland

Programma:

400 studentencontainer, bergingen, gemeenschappelijke gebieden binnen en buiten

Tijd:

2013

Rol:

Architect

Status:

Open prijsvraag