15 Hergebruikt Zeughaus en pleinontwerp

kiosk

 

Op een stadsplein aan de rand van de middeleeuwse stad van Schweinfurt in Duitsland staat het oude Zeughaus uit 1590 dat tot een familiecentrum hergebruikt zal worden op een nieuw ontworpen plein.

UMAA voegt een driehoekig groen oppervlakte toe op de hoogte van de hoofdentree van het Zeughaus, zodanig dat de functie van het familiecentrum en de omliggende buitenruimte vloeiend overlopen in de pleinzone van de terrassen en winkels. Door deze ingreep verdwijnen de parkeerplaatsen langs de straat Am Zeughaus om 1m uit het zicht. Ook ontstaat een lager plein in het zuiden van het Zeughaus op het niveau van de onderste verdieping, zodat het familiecentrum een gelijkvloers entree heeft in de buurt van de parkeerplaatsen langs de Bauerngasse.

Het Zeughaus wordt van binnen gestript, de wanden en de constructie blijft van de oude staat. Een nieuwe trap met een lift zijn de meest ingrijpende elementen. Grote transparante ramen en deuren versterken de verbinding van de buitenruimte, de stad en het familiecentrum binnen een middeleeuwse bouwstructuur.

 

Opdrachtgever:

Gemeente Schweinfurt, Duitsland

Programma:

Pleinontwerp, hergebruik Zeughaus (1590) tot familiecentrum

Tijd:

2012

Rol:

Architect

Participierende partijen:

Architekturbuero Gebhardt

Status:

Open prijsvraagt