10 Open Fort

kiosk

 

 

 

In het kader van de viering van 400 jaar stedenband tussen New York en Amsterdam wordt in 2009 door het NAi, Ymere en de stad Amsterdam de prijsvraag ‘Open fort 400’ uitgeschreven. Beide steden zijn van oudsher gekenmerkt door een combinatie van pragmatisme, optimisme, tolerantie en experiment; eigenschappen die in de loop der tijd om verschillende redenen verloren zijn gegaan.

De vrijheid die het IJ en de noordelijke oever biedt door het verdwijnen van de industrie is in het project “The New Amsterdam Times” aangegrepen, een utopisch experiment in de geest van Archigram. Net zoals de ‘Walking city’s’ de wereld rondreizen en overal halt kunnen houden om tijdelijk een nieuwe ontwikkeling in gang te zetten en weer kunnen vertrekken indien de situatie daarom vraagt, wordt ‘The New Amsterdam Times’ opgevat als een drijvend organisme die op verschillende plaatsen kan aanmeren en wederom weer kan vertrekken.

Binnen dit schip bevinden zich verschillende lagen die, net zoals het grid in New York vrijheid biedt aan een verscheidenheid aan verschillende invullingen. Diverse actoren claimen een plek en maken zich zo deze structuur eigen. In de loop der tijd vult de structuur zich met verschillende functies afkomstig van de verschillende plekken waar het schip aangemeerd is, waardoor een onvoorspelbare en onplanbare mix van verschillende fragmenten ontstaat die elkaar versterkt en als katalysator functioneert voor de plek waar het schip aanmeert. Deze katalysator is mogelijk door de flexibiliteit en de vrijheid die inherent is aan bouwen op het water. Aangezien het dak bewoondt kan worden, ontstaat er een bijzondere plek tussen het water en het land, vergelijkbaar met het vroegere Rokin en de grachtengordel.

 

Opdrachtgever:

NAi, Ymere, gemeente Amsterdam

Locatie:

Grasweg, Amsterdam-Noord

Programma:

Open fort

Tijd:

2010

Rol:

Open ideenprijsvraag

Team:

Ute Brinkmeier,
Martijn Huting,
Holger Mührmann,
Sanne Brakenburg