09 Europan 10

kiosk

 

 

 

De noordelijke oeverzone langs de Neckar in Heidelberg tussen de Ernst-Walz-Brücke en de ‘Wehrsteeg’ zal meer met de stad, het achterliggende universiteitsgebied en de zoo verbonden worden. Biodiversiteit is hierbij een belangrijk woord zowel op het gebied van de natuur, de dieren uit de zoo en de mens.

Een gebouwde structuur geïntegreerd in de natuurlijke rivierlandschap verbind de stad, de natuur en de mens. De programmapunten, het café aan de neckarwiesen, het universieitscentrum en de zoo worden verbonden. De gebouwde promenade is deels in de voorhanden oeverzone geïntegreerd en deel staat deze op poten, zodat de park een directe verbinding heeft met de Neckar en het achterliggende gebied. Aan het einde van de promenade zit de uitbreiding van de zoo met een brug naar een uitkijkpunt op de natuurlijke eilanden in de Neckar. Hier is ook een plein en aanlegpunt voor de watertaxi.

De promenade loopt door de zoo, zodat de fietsroute naar Neuenheim niet onderbroken word en de zoo meer uitbreidingsmogelijkheden heeft. Het café onder de Ernst-Walz-Brücke is het begin van de snelle comfortabel route. De Neckarwiesen lopen via het café over in het park aan de Neckar. De promenade loopt op poten tot aan het universiteitscentrum.

Het universitietssentrum is een kruispunt tussen de toeristische bezoekers, de studenten en de bewoners. De kennis as vanuit de universiteit eindigt met een meer stedelijke plateau op de promenade en tegelijk met een meer natuurlijkere ‘Biergarten’ in het park onder de promenade aan de Neckaroever. De natuurlijke hoogteverschillen worden in het universiteitsgebouw zelf met tentoonstellingsruimten, lezingszalen en horecagelegenheden opgevangen.

De promenade loopt in een natuurlijke vorm door naar de zoo. Bij de kruising met de ‘Wehrsteeg’ ontstaat een ontvang plein en aanlegpunt voor de watertaxi. Vanuit hier ontstaat een nieuw entreegebouw van de zoo, dat optisch met de promenade mee loopt. De promenade loop over het dak van het entreegebouw door de zoo en loopt door tot het Neuenheimer Feld.

De promenade wordt uit een materiaal gebouwd, wat in de omgeving voorkomt, zandsteen. Door de rode draad worden de verschillenden functies, café, universiteit en zoo met elkaar gekoppeld en als een structuur waargenomen, de stad. De stad is omgeven van een groene natuurlijke park en de rivier.

 

Opdrachtgever:

Europan 10

Locatie:

Neckaroever Universiteitsgebied, Heidelberg, Duitsland

Programma:

Oeverzone, café, universiteitscentrum, uitbreiding dierentuin

Tijd:

2008

Rol:

Prijsvraag met het thema: ‘Revitalisering’

Team:

Ute Brinkmeier,
Martijn Huting