05 BouwMij!

kiosk

 

 

 

Bouw mij! is een prijsvraag, om het vormgeven van woningen op vrije kavels met gemeenschappelijke parkeervoorziening door particulieren te stimuleren. Het stedenbouwkundige plan van het architectenbureau MVRDV op het EWR/Slachthuisterrein in Leiden ziet in het midden prijsklasse segment een envelop voor tussen een verkeersluwe ontsluitingsstraat en een overdekte parkeergarage met maximaal vier verdiepingen.

Op de hoge dichtheid en de afwezige tuin reageert ons voorstel met veel groene buitenruimtes en veel privacy. De smalle oppervlakte wordt in tweeën gedeeld en de twee helften worden ten opzichten van elkaar verschoven, zodanig dat op iedere verdieping een buitenruimte ontstaat en een mogelijkheid meer private en beschutte van daglicht voorziene binnenruimte. Op het dak bevindt zich een dakterras gericht op het zuiden. De buitenruimten lopen direct over in de woongebieden. Voor een duurzamer klimaat binnen de woning en geluidsoverlast te voorkomen hebben wij een glazen scherm aan de noordkant van het gebouw voorzien. De buitenruimten kunnen nu het hele jaar over gebruikt worden.

De oppervlakte van de woongebieden zijn flexibel. Een technisch kern met keuken, badkamer, wc en trap deelt de oppervlakte in kleinere zones, waardoor. binnenwanden overbodig zijn geworden. Per verdiepingen zijn zowel als slaap- en als woonverdieping in te richten, waardoor de woning geschikt is voor verschillende soorten mensen.

 

Opdrachtgever:

Gemeente Leiden en Woningcorporatie Portaal

Organisatie:

RAP Architectuurcentrum

Programma:

Wonen op een kavel voor particulier opdrachtgeverschap

Tijd:

September/oktober 2004

Status:

Prijsvraag

Team:

Ute Brinkmeier, Holger Mührmann

Tentoonstelling:

18-11-2004 t/m 21-11-2004 in 50-KV station, Leiden
27-11-2004 t/m 22-01-2005 RAP Architectuurcentrum, Leiden